W ostatnim czasie bardzo często kosztuję białej herbaty o ciekawej nazwie: " Shou Mei" czyli w przetłumaczeniu: "Długowieczne brwi". Listki herbaty posiadają rdzawy kolor i co jest niezwykle interesujące, ręcznie zwijane są koniuszki listków tzw. tipsy, a dzięki tej metodzie zatrzymywane są naturalne soki.
Po przebudzeniu, dzień zaczynam od filiżanki białej herbaty. Napar posiada bardzo delikatny smak i lekko bambusowy aromat. W celu poprawienia walorów smakowych oraz pobudzenia zmysłów dorzucam kwiaty jaśminu oraz jagody Goji. Herbata nabiera wyrazistszego smaku oraz zostaje wzbogacona o dodatkowe składniki odżywcze. Następny post poświęcę opisaniu jagód Goji a także ich wpływie na organizm człowieka.
Shou Mei należy zalac wodą o temperaturze ok 90 C i zaparzac do 6 minut. Doskonale smakuje o każdej porze:).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz