środa, 26 czerwca 2013

Gwiazdka z Nieba - smak Świąt

 "Gwiazdka z Nieba" jest magiczna herbatą. Skład jest bardzo zróżnicowany: herbata czarna, kawałki czekolady, ziarna kakaowca, orzechy, jabłka, śliwki, pomarańcza, cynamon, anyż gwiazdkowaty, srebrne kuleczki cukru, lukrecja, prawoślaz, kwiaty ostu. Cała mieszanka oferuje piękny, głęboki zapach  oraz smak kojarzący się ze świątecznymi smakołykami. Po dłuższym rozkoszowaniu rozwija się czekoladowo-cynamonowy  smak z przebijającą się nutą pomarańczy. Sekret wydobycia bogatego aromatu tkwi w odpowiedniej temperaturze wody wynoszącej ok. 95 C oraz długości parzenia, do 3 minut. To słodka herbata, nie wymagająca dodatkowego słodzenia za pomocą cukru, miodu lub soków.

 Herbata czarna jest najbardziej znaną odmianą herbaty.  Otrzymuje się ją za pomocą procesu fermentacji zielonej herbaty, gdy liście zabarwiają się na kolor ciemny. Przemianie ulegają także wszystkie składniki herbaty np. zmniejsza się udział witaminy C oraz niektórych związków mineralnych. Herbata czarna doskonale rozgrzewa zwłaszcza z odpowiednimi dodatkami. Woda użyta do zalania powinna być z białego stadium wrzenia (drugiego), duża ilosc pęcherzyków sprawia, że woda wydaje się barwy białej. Woda zbyt przegotowana pozbawia aromat naparu i obniża jakość herbaty. Warto przed przygotowaniem herbaty, ogrzac dzbanek (zalac naczynie wrzącą wodą, wytrzec do sucha) i wsypać odpowiednią ilość herbaty.

 Moje pierwsze chwile z herbatą związane są z porą zimową, gdy późny wieczór spędzałam przy choince z śpiącym kotem na kolanach. To był magiczny czas, gdy zapach świerku mieszał się z aromatem herbaty, a ja czułam prawdziwy spokój duszy.  I od tamtych chwil za każdym razem pijąc " Gwiazdkę z Nieba" odczuwam błogie ciepło obejmujące zarówno ciało jak i zmysły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz