środa, 26 czerwca 2013

Sencha - zielony skarb

 Sencha jest moją ulubioną zieloną herbatą. To klasyka wśród japońskich naparów, która w sposób niezwykły pobudza zmysły. Jej delikatny smak oraz aromat są doskonałym uzupełnieniem relaksu. Warto wspomniec, że nie ulega fermentacji a jej delikatne listki poddawane są procesowi suszenia. Dzięki temu zachowane są dobroczynne właściwości Senchy, a więc pobudza trawienie, zwłaszcza po obfitym posiłku, doskonale wzmacnia organizm przed m.in zachorowaniem na raka, miażdżyce a w szczególności polecana jest diabetykom.

Codziennie piję zieloną herbatę od dłuższego czasu i zauważyłam, że moją cerę przestały dręczyc problemy skórne. Sencha, jako, że jest mocną herbatą to doskonale pobudza i co ciekawe, przyczynia się do utraty wagi. Już od dawna nazywaną zieloną herbatę jako sposób na  długowiecznośc. Jednak, zauważyłam, że filiżanka herbaty wypita rano, zwłaszcza na czczo powoduję pewne wariacje żołądkowe a więc mdłości i zawroty głowy.

Odpowiedni jest także sposób parzenia Senchy, zbyt gorąca woda oraz za długie zaparzanie  powoduje, że napar jest bardzo gorzki. Najlepsza temperatura oscyluję wokół 70 C i  zaparzanie trwa do 3 minut. Wtedy herbata uzyskuje lekko zieloną barwę i delikatnie gorzki smak. Sencha jest skarbem wśród zielonych herbat.

Pod tym linkiem znajduje się przedstawiony sposób parzenia Senchy (film w języku francuskim):

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz