czwartek, 27 czerwca 2013

Bubble Tea - herbata z "dodatkami"


 Pewnego dnia przeglądając artykuły poświęcone herbatom, natknęłam się na tajemnicza nazwę: "buuble tea" i kierując się ciekawością, postanowiłam dowiedzieć się "co to jest" i "jak smakuje". Anglojęzyczna definicja na stronie: http://en.wikipedia.org/wiki/Bubble_tea podaje, że "buble tea" to to napój herbaciany powstały w Tajwanie ok 1980 r. Najstarszy wariant "bubble tea" składał się z czarnej herbaty, tapioki, z skondensowanego mleka i  syropu (lub miodu). Napój może być podawany w wersji zimnej (często ze skruszonym lodem)  lub gorącej. Najczęściej używa się czerwonej, zielonej bądź czarnej herbaty oraz zróżnicowanych smakowo dodatków.                                                     
                                                                       
Najczęściej spotykane są trzy warianty:
- wersja mleczna
- wersja owocowa
- wersja jogurtowa


Kulki 

 Najciekawszym elementem "bubble tea" jak sama nazwa wskazuje są kuleczki wypełnione słodkim płynem o różnorodnym smaku lub żelki (dodatkowa alternatywa). To są kuleczki tapioki, inaczej mączki skrobiowej, otrzymywanej z manioku (stosowanej do zagęszczania sosów, musów). Tapiokę można kupić w wielu sklepach, zwłaszcza internetowych, które oferują wschodnią żywność. Koszt dużych kulek tapioki wynosi ok. 8 zł za 450 gram. Znalazłam wiele ciekawych przepisów z wykorzystaniem kulek tapioki (zwłaszcza dla alergików i osób nie tolerujących glutenu). 


       Maniok. Źródło: http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/56,105912,10618216,Maniok__gigant_w_tropiku_,,4.html

 Moje pierwsze spotkanie z tą "wariacją" herbaty wywołało mieszane uczucia. Miałam okazję spróbować napoju z kulkami o smaku mango (baza zielona herbata) i wydał mi się za słodki. Jednak, stwierdziłam, że muszę poznać inny smak aby wydać subiektywną opinię. Nauczona pierwszą lekcją dotyczącą wielkości napoju (rozmiar L - pity 2 dni) wybrałam "bubble tea" w wersji mini, składający się z następujących elementów: czerwona herbata na zimno, smak marakui, kulki - liczi. Jaki był efekt końcowy po połączeniu tych składników? słodki, nawet bardzo słodki. Wyczuwałam lekką nutę czerwonej herbaty i mocny smak kulek liczi.  Nie próbowałam "bubble tea" w wersji jogurtowej lub mlecznej, więc nie napiszę opinii na temat tych wariantów. Popijając słodki napój zaczęłam zastanawiać się "ile to ma kalorii", poszukałam w sieci i znalazłam informację, że średnia "bubble tea" z mlekiem i kulkami tapioki to ok. 340 kcal (jednak, bogatsze warianty zawierają do 700 kcal). Tak więc, "bubble tea" zakwalifikowałam do okazyjnych napojów herbacianych. 

 "Bubble tea"  jest interesującą wariacją herbacianą ale nie każdemu przypadnie do gustu. Liczne warianty, pomagają w poznaniu zróżnicowanych smaków  i stanowią ciekawą alternatywę codziennych napojów. "Bubble tea" zdobywa coraz więcej konsumentów na świecie (na przykład, McDonald's w Niemczech wprowadził do swojej oferty "bubble tea") i mimo pojawiających się zastrzeżeniach na temat składników (miały miejsce zastrzeżenia co do pewnych substancji rakotwórczych lub toksycznych) jest coraz bardziej popularniejsze, nawet w Polsce.




Źródła:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bubble_tea
http://www.thelocal.de/sci-tech/20120822-44503.html
http://www.taipeitimes.com/News/taiwan/archives/2012/09/11/2003542499
http://www.huffingtonpost.com/2012/06/11/mcdonalds-bubble-tea-germany_n_1587833.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz